Na kvalitu kávy má vliv mnoho faktorů. Detailní pohled na stupeň pražení, způsob balení a čerstvost

Na kvalitu kávy má vliv mnoho faktorů. Detailní pohled na stupeň pražení, způsob balení a čerstvost

vloženo do: STYL | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
O tom, jak bude šálek kávy kvalitní, rozhoduje mnoho parametrů. Tím nejdůležitějším je samozřejmě kvalita surovin, které použijete pro jeho přípravu. Důležitý je, ale také způsob, jakým je káva zabalena, a také její úprava. V neposlední řadě hraje roli i hrubost jejího mletí. Jak uchovat kávu co nejdéle čerstvou a na co si dát pozor při její přípravě?

Jak zjistit čerstvost kávy?

Tento parametr má smysl řešit pouze u kávy zrnkové, ta mletá je čerstvá stejně jen pár hodin po rozbalení. Zrnka mohou vydržet čerstvá i několik měsíců, proto se vždy zajímejte o datum jejich pražení, který by měl být v lepším případě vyznačený na obale. Na kávě ze specializovaného obchodu nebo pražírny si můžete být jisti, že tento datum najdete. Aby mohla být kávová zrnka považována za čerstvá, nemělo by od doby jejich pražení uplynout déle než 2 roky. Napovědět by vám mělo několik základních poznávacích znamení. Stará káva je mastná a její aroma je jen velmi slabé nebo žádné. Na povrchu nápoje je jen minimální pěna a není ani lehké ji kvalitně umlít. O tom, jak připravit kávu, by se daly psát dlouhé odstavce, jedno je ale jisté. Ze starých kávových zrn to nebude.

Jak má vypadat správné balení kávy?

Především by mělo být vzduchotěsné. Do jaké míry byla vzduchotěsnost sáčku zachována, poznáte v době jeho rozbalení. Zásadním nebezpečím pro zrnka je totiž vzdušná vlhkost a okolní pachy. Vhodným způsobem uzavírání kávového sáčku je zipové provedení, které je možné po otevření opakovaně otevírat. Roli hraje také jednocestný ventil, který by měl být součástí sáčku. Ten sice zajistí odvod oxidu uhličitého, ale zároveň nedovolí vzdušné vlhkosti přístup dovnitř balení.

Jak moc pražit kávu?

To záleží na tom, jak si ji chcete vychutnat. Intenzivněji pražená kávová zrna mají nejen tmavší barvu, poskytnou nápoji také hořkou až zemitou chuť. Důvodem je zhořknutí v kávě obsažených cukrů. Hořká chuť by však ni v tmavě pražené kávě neměla převládat. Kromě vysoké olejnatosti je znakem přepraženosti. Nejvíce oblíbeným stupněm pražení je u většiny konzumentů stupeň střední. Takto upravenou kávou jsou plněny kávové kapsle, používá se pro výrobu instantní kávy a lze ji samozřejmě zakoupit i ve formě nemletých kávových zrn. Světle pražená káva je pak ta, která si v pražírně pobyla nejkratší dobu. Vyznačuje se mírnou kyselostí a ovocnými podtóny blížící se chutí kávě zelené. Chcete-li ochutnat kávu všech tří stupňů pražení a porovnat její chuťové nuance, poohlédněte se po tchibo kapslích, které nabízí široké spektrum chutí ze všech končin světa.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: