Vyzpovídali jsme pro vás zakladatelku projektu Restaurant Day v Berouně, Jitku Pekárkovou. Rozhovor o tom, jaké plány a rozvoj může mít tento slávu nabírající fenomén dál, co vše je náplní projektu a co se chystá, se dozvíte právě zde, na Probohyně.cz.
Jitka Pekárková je zakladatelkou fenoménu a projektu Restaurant day v Berouně. Mezi její záliby, kromě vaření, patří i fotografie, o čemž se můžete přesvědčit i v jiném článku na našich stránkách. (ZDE)
1) Jak byste vůbec představila projekt Restaurant Day, co je jeho účelem a co přináší?
Restaurant Day je jednoduchým, přirozeným a radostným dnem příležitostí. Kdokoliv, ať jste to Vy, Vaše babička, neteř nebo spolužáci, všichni si mohou otevřít restauraci na jeden den. Návštěvníkům to může otevřít nové obzory v kuchyni, příležitost ochutnat něco nového, co kdo běžně tvoří ve svých domácích kuchyních. Je to příležitostí pro tvůrce, kteří třeba uvažují o tom, že by si jednou otevřeli vlastní provozovnu. A ideální příležitost, jak otestovat svoje výtvory na širším publiku, jak se seznámit a třeba si i vytvořit budoucí návštěvníky své kavárny, bistra či restaurace. Příležitost pro vyzkoušení si celého procesu od vytvoření menu, nákupu, výpočtu ceny, samotného tvoření a konečné prezentace, prodeje, výdělku či prodělku. Je to příležitost pro vnímání veřejných prostor jinak, užít si je, jakoby byly naše vlastní, což vlastně v podstatě jsou. Seznámíte se se svými sousedy, lidmi ze svého města nebo okolí.
2) Jak jste se vy sama dostala k tomuto fenoménu?
Jednou ráno ve vlaku cestou do práce jsem si o něm přečetla v magazínu Respekt. Nadchlo mě to svojí přidrzlostí. Vzpomněla jsem si, jak si dosud všichni vzájemně ochutnáváme a chválíme jídlo, kterým se vzájemně hostíme s přáteli a jaké by to bylo, kdybychom to samé udělali ve veřejném prostoru. Po návratu z dovolené v Americe, kde jsme viděli v parcích „erární grily“, které využívají rodiny a přátelé a náhodně se do toho zapojující okolí, jsem si uvědomila, že je to vlastně docela normální a přitom radost přinášející věc… V listopadu 2013 jsem se byla mrknout na Restaurant Day Prague a věděla jsem, že v únoru to musíme zkusit i v Berouně.
3) Jak dlouho se tím aktivně zabýváte a kde vůbec proběhl první Restaurant Day ve Vaší režii?
Jen bych ráda upřesnila, že „aktivním zabýváním ani mojí režií“ bych to určitě nenazvala.
Jsem jen provokatér nebo spíš iniciátor, na helsinské základně tomu říkají ambasador. A vše si režírují sami tvůrci. Můj první iniciovaný RD proběhl v únoru 2014. Takže letošní únorový byl vlastně výroční, dva roky, co se snažím vyprovokovat tvůrce a návštěvníky k akci.
4) Díky Restaurant Day se potkávají lidé, kteří by se třeba běžně nepotkali, víte, jací lidé vůbec chodí každé tři měsíce prezentovat svoje dobroty?
Lidé otevření, přátelští, skromní a veselí. Neberou sebe ani život příliš vážně a dokážou si hodnotně užít svůj volný čas. Jestli se ptáte na profese, tak to až na pár výjimek netuším a není to pro mě nijak směrodatné. Postupem času se samozřejmě s účastníky lépe seznámíte a může z toho klidně vyplynout nějaké vzájemné osobní nebo pracovní obohacení.
5) Máte nějakou vizi, jak by se měl Restaurant Day rozvíjet v budoucnosti?
Tohle je otázka, kterou sama sobě často pokládám. Vlivem časového vytížení a neustálého neklidu jsem si na ni ale ještě neodpověděla. Napadá mě živá hudba nebo doprovodný program, stravovny rozeseté po celém městě, tak aby návštěvník mohl po městě korzovat, ochutnávat a třeba i trochu hledat a objevovat. Ale je třeba na to jít citlivě, aby se nevytratila ta přátelská, amatérská a trochu divoká atmosféra. Děsí mě představa, že by se to zvrhlo v masovou akci.
6) Zorganizovat takovou akci jistě obnáší spoustu úkonů, je něco, na čem cítíte, že by bylo dobré zapracovat? Pomáhá Vám například město Beroun?
Vůbec ne, vlastně téměř nic. Jen jednou za čas udržujete v pohotovosti profil na facebooku, někomu odpovíte na dotaz a asi měsíc před akcí kontaktujete město, které vám připraví smlouvu a potvrdí vám, že se akce může konat bez poplatků. Abych řekla pravdu, myslím si, že bych vlastně úředně žádat ani nemusela. Nejde o komerční ani výdělečnou akci, ale sousedskou, komunitní. Tvůrci si většinou stanoví ceny tak, aby se jim alespoň vrátilo to, co do přípravy vložili. A veřejný prostor smíme jako občané využívat. Nicméně nechtěla jsme dělat rozruchy, tak jsme o povolení požádala. A vztahy jsou veskrze pozitivní, takže není důvod to jakkoliv přerušovat.
7) Proč jste se vlastně rozhodla pro Beroun, jako rodačka ze Zadní Třebaně jste mohla uspořádat akci tam?
Narodila jsem se v Praze, ve Třebani jsem prožila dětství, mám tam rodinu a blízké přátele.
Nicméně v Berouně jsem chodila na střední školu a od roku 2005 tu bydlím. Myslím, že Beroun aspiruje na geniální místo k životu. Jediné, co mu jde pomalu, je probouzení přirozených „sousedských“, neboli komunitních aktivit, které by byli zaměřené na širokou veřejnost, zapojovaly by všechny generace a celou rodinu. Sama jsem v tomhle pomalá, především kvůli časově náročné práci mimo město a RD mi pomáhá se se zdejšími lidmi seznamovat a tím i s celkovým děním.
8 ) Plánujete vyjma Restaurant Day i jiné projekty, které by ocenila veřejnost. Fanoušci dobrého jídla na Berounsku jsou Vám již zavázáni, včetně mě.
Hahaha, to je milé, děkuji velice. Jiné projekty bych vymýšlela ráda, ale nic konkrétního zatím v plánu nemám, moje nápady a idee teď soustředím na rekonstrukci obydlí a také k focení, na kterém čím dál více pracuji, aby mě třeba jednou postupně živilo. Ale pokud vás něco konkrétního napadá, sem s tím, třeba z toho něco vykřešeme!
9) Máte nějaké tajné přání, které se Vám zatím nepodařilo splnit v rámci Restaurant Day?
Mám a možná se mi splní už v květnu. V Praze je přibližně poslední dva roky velmi populární původní vietnamská kuchyně, která učarovala i mě. Moc jsem si přála, aby jí někdo představil v rámci Restaurant Day Beroun. A pokud vše klapne, navštíví nás, řekněme „foodcelebrita“, na vietnamskou krmi jedna z nejaktivnějších a nejpotetovanějších propagátorek. Doporučuju před příštím termínem, který je v sobotu 21. května, sledovat profil Restaurant Day Beroun na Facebooku.
10) Komunitních akcí je v Berouně poměrně málo, nepřemýšlela jste, že byste se aktivně zapojila do vytváření kulturního života v Berouně?
Viz otázka a odpověď č. 8, ráda bych, ale mých pracovních aktivit je mnoho, sama se téměř nestíhám účastnit ani toho stávajícího kulturního života, minimálně toto bych ráda změnila.
Děkujeme moc za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů! Příští Restaurant day se koná již 21.května. Více informací ZDE. Chystáte se i vy navštívit Restaurant day? A jaké byly vaše zážitky? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.
Co je to RESTAURANT DAY?
Restaurant Day se koná čtyřikrát do roka. Tento karneval jídla a pití může dostat snadno zajímavý přesah, protože je ku příkladu skvělou příležitostí pro kreativní kolektivy, kteří chtějí navázat kontakt s podobně smýšlejícími lidmi, představit svůj tým, projekt nebo aktivity a to nejen co se gastronomie týká. Restaurant Day navíc zapadá do současných trendů zdravého stravování, lokálních surovin a trhů nebo komunitního smýšlení.
Poslechněte si o Restaurant Day v Českém rozhlase:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3237825
Pro zajímavost
Myšlenka Restaurant Day vznikla před pár lety ve Finsku a dál se lavinovitě šíří po celém světě. Například v květnu 2011se účastnilo 45 jednodenních „restaurací“ ve 13 městech. Při Restaurant Day 15. listopadu 2014 to už bylo 1698 restaurací v 35 zemích.