Leden, za kamna vlezem. Nebo ne? Užijte si zábavu a zážitky i v zimě

Leden, za kamna vlezem. Nebo ne? Užijte si zábavu a zážitky i v zimě

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Vánoce jsou pryč a nový pracovní i školní rok se rozběhl naplno. Do vymodlené letní dovolené je ještě daleko a venku panuje mrazivá zima. Brzká tma a dlouhé večery příliš možností k zábavnému vyžití venku i doma nenabízejí, a tak často bojujeme s nudou a zahálkou. Máme pro vás jeden tip na akční zážitek – i leden a únor jsou v Dětenicích ve znamení bohapusté středověké zábavy! Přijeďte a užijte si unikátní středověký program v místní krčmě a ochutnejte autentické pokrmy středověké kuchyně.

Bohapusté hodování na středověký způsob

Raný středověk byl ještě poznamenán barbarskou minulostí a tomu také odpovídaly zvyky a způsoby tehdejších obyvatel. Myslíte, že se to týkalo jen nižších vrstev společnosti? Pak jste na omylu. Ve středověku se totiž urozený člověk poznal mimo jiné podle toho, že nezřízeně hodoval a vydatně to zapíjel lahodnými moky. Hojnost a pestrost jídelníčku byla charakteristickým znakem královských hostin, kde se scházeli šlechtici a další urození pánové. Konaly se u slavnostních příležitostí, mezi které nejčastěji patřila svatba nebo vyhrané bitvy a úspěšná vojenská tažení. Když bylo co slavit, hostiny trvaly mnoho hodin a servíroval se při nich nespočet umně naaranžovaných chodů v různých podobách a tvarech.

„Stolování ve středověku bylo především o dechberoucím zážitku, který měl ohromit všechny pozvané spolustolovníky. Průměrná skladba pokrmů na těchto hostinách zahrnovala čerstvou zvěřinu, divoké ptactvo a drůbež. Drůbeží maso bylo ve středověku vnímáno v hierarchii živočišné říše poměrně vysoko – to proto, že ptáci se pohybují blízko u nebe. Panská kuchyně také používala koření z dalekých krajin, hlavně Orientu. Zázvor, hřebíček nebo skořice dodávaly servírovaným pochoutkám na vybranosti a vzácnosti. Dochucovalo se jimi často i víno a další královské nápoje,“ říká Aneta Ondráčková, manažerka Zámeckého resortu Dětenice, v kterém najdete proslulou středověku krčmu, první svého druhu u nás. Právě tam můžete ochutnat vyhlášené středověké pokrmy a maso opékané na otevřeném ohni. Ovšem pouze za předpokladu, že vám v kapse cinkají zlaťáky, jinak vás šenkýřka neobslouží. Nezapomeňte jíst rukama!

Zábava na krutý středověk způsob

Ke středověkým hostinám neodmyslitelně patřila i zábava, mnohdy velmi syrová. Dětenická krčma se může pochlubit novým středověkým programem – své umění předvede fakír s hadem, dech se zatají při velkolepé ohňové show a soubojích udatných pánů ve zbroji. Nechte se vtáhnout do děje a zapomeňte na jednadvacáté století. Čekají na vás šermíři, tanečnice i žebráci lačně pokukující po zbylých kůstkách na talířích, po celý večer hraje živá hudba. Ti otrlejší mohou zhlédnout tradiční středověkou zábavu pro veřejnost, jako je poprava oběšením, řezání jazyka, upalování čarodějnic a výslech inkvizice. Během večeře se připravte také na souboje těžkooděnců v plátové zbroji, divokého medvěda či tanečnice na stolech. Otevřeno je každý den od 19 do 22 hodin.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: