Mrazivé počasí si tuto zimu dalo načas a překvapilo nás ve chvíli, kdy už jsme ho možná ani nečekali. Teď je tu ovšem s plnou parádou, a tak vyvstává otázka, co podniknout a kde strávit volná odpoledne či víkendy.
Zima je totiž přesně taková, jakou si ji uděláte a přestože se vám může zdát, že už jste byli snad všude a nenapadá vás místo, kde byste se zabavili vy, natož ostatní členové rodiny, máme pro vás horký tip. Tím je Zámecký resort Dětenice, o kterém jste již možná v minulosti slyšeli.
Slavná Středověká krčma
Jeho součástí je totiž širou veřejností opěvovaná Středověká krčma, která tu před mnoha lety vznikla jako první restaurační zařízení svého druhu. Od té doby krčma urazila kus cesty, a tak se sem den co den sjíždí návštěvníci z celého Česka a dokonce i zahraniční turisté. Na ně tu čeká nejen originální dobová atmosféra, ale i výborná gastronomie, přičemž některé pokrmy jsou připravovány přesně jako za dob středověku – na otevřeném ohni.
Nezklamou vás tu ale ani číšníci a servírky, kteří svou roli berou více než zodpovědně a k zákazníkům se chovají tak, jak byste před několika stoletími očekávali. Někdo tak může být nazván ochechulí, dotázán, co bude žrát a tu a tam spatříte personál, jak se ladně prochází po stolech. Vše je ovšem součástí dobře promyšleného plánu a na každý detail je brán zřetel. Doporučujeme se proto naladit na méně konzervativní notu, abyste si celý zážitek dosyta užili.
Každý večer od sedmi do desíti na vás ve Středověké krčmě navíc čeká speciální středověký program, kde své umění předvádí fakír, těžkooděnci, šermíři, tanečnici, ale i žebráci. Po celý večer tu navíc hraje živá hudba a těšit se můžete i na velkolepou ohňovou show.
Nezapomeňte navštívit místní pivovar
Za návštěvu v Zámeckém resortu Dětenice ovšem stojí i místní pivovar, který je během ledna otevřen každý víkend od desíti hodin od rána do šesti hodin do večera. Ten má velmi bohatou historii a v dnešní době se v něm vaří domácí nefiltrované pivo s ojedinělou původní recepturou, které místní nazývají „pivo lásky“. V pivovaru můžete zajít na komentovanou prohlídku dobových interiérů sladovny, bednárny, varny, laboratoří, chmelnic a v neposlední řadě můžete objevovat i taje historických sklepů. Zlatou třešničkou na dortu je poté ukázka výroby piva z 18. století zcela podle původní receptury z tradičních surovin. Pivo, které pili naši předci, tak nejen ochutnáte, ale na vlastní oči uvidíte, jak se vlastně vyrábělo.