Nezřízené vánoční hodování zadělává na kila navíc i nebezpečný cholesterol

Nezřízené vánoční hodování zadělává na kila navíc i nebezpečný cholesterol

vloženo do: ZDRAVÍ | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Nejkouzelnější svátky v roce jsou tradičně plné nástrah.  Štědrovečerní tabule se slanými i sladkými laskominami nepatří ke vzorům zdravé a vyvážené stravy, o marných pokusech zbavit se po Novém roce nadbytečných kil ani nemluvě. Nadváha však není to jediné, co nám hrozí. Nadměrnou konzumací smažených, tučných a sladkých pokrmů se také zvyšuje hladina cholesterolu v krvi k nebezpečným hodnotám.

Vánoční svátky jsou mimo jiné časem, kdy je dobrého jídla a pití hojnost a my často nevíme, co ochutnávat dřív. Přičteme-li k tomu nedostatek pohybu, máme zaděláno na novoroční kila navíc. Kromě kil navíc nám hrozí i další zdravotní rizika, například zvýšený cholesterol. Cholesterol je často skloňované slovo, i když málokdo ví, co to pro fungování našeho těla znamená a jaká rizika nám hrozí. Možná proto se o jeho hladinu v krvi většina Čechů nezajímá a na potíže obvykle upozorní až lékař na základě krevních odběrů.

Dobrý a zlý cholesterol

Slovo cholesterol straší téměř každého, neboť je spojován s rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob. Je však třeba říci, že cholesterol je důležitá chemická látka tukové povahy, která je potřebná proto, aby buňky v našem těle vůbec fungovaly. Jsou z něj vytvářeny také některé hormony. Pokud by ho člověk měl nedostatek, buňky by začaly odumírat. Proto rozlišujeme mezi tzv. dobrým a špatným cholesterolem. Zatímco ten dobrý má funkci ochrannou, a čím je jeho hladina vyšší, tím lépe, špatný vede k zužování tepen a způsobuje, že krev nemůže dobře proudit. Když se jeho vysoká hladina neřeší včas, hrozí člověku selhání srdce.

Jak snížit cholesterol přirozenou cestou?

„Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je genetika. Tu ovlivnit neumíme, ale další spoluurčujícím faktorem je to, co jíme, a celkově zdravý životní styl s dostatkem pohybu,“ vysvětluje Ing. Marika Kocurová, marketingová manažerka výrobce přírodních detoxikačních preparátů Joalis, které fungují na principu řízené vnitřní detoxikace podle metody C.I.C. I když vám lékař může předepsat léky na snížení cholesterolu, nejvhodnější je kombinace léčby s dalšími podpůrnými opatřeními. „Vhodným doplňkem klasické léčby jsou potravinové doplňky na přírodní bázi. Při souběžném užívání příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu detoxikační doplňky stravy Joalis LiverDren a Joalis Achol. Jedná se o komplexy s obsahem rostlinných výluhů, jež mohou efekt léčby zvýraznit a přispět k poklesu zjištěných hodnot,“ doplňuje Kocurová.

Nepřejídat se – zlaté pravidlo

I když tato zásada není překvapivá, není na škodu ji zopakovat. Lví podíl na tom, jestli přes zimu ztloustneme a zaděláme si na zdravotní potíže, má právě střídmost. I když je to těžké, vyplatí se udržet chutě na uzdě. Na talíř si servírujte menší porce a jezte pomalu, aby žaludek stihl do mozku poslat zprávu o nasycení. Než si dopřejete další chod, chvíli počkejte. Smažený kapr, bramborový salát a vánočka jsou klasika, nemusíte se jimi bezhlavě ládovat. Jak je dobře známo, potěšení beztak máme z prvních pár soust, poté konzumujeme víceméně automaticky. Čím více pochutin do sebe nasoukáme, tím rychleji se dostaneme do bodu, když už přestaneme rozlišovat jednotlivé chutě a všechno bude chutnat víceméně stejně.

Během svátků jezte hodně ovoce a zeleniny a zaměřte se na konzumaci potravin rostlinného původu, např. margaríny, semínka, ořechy. Vybírejte si celozrnné výrobky, a to nejen pečivo, ale také celozrnné těstoviny či neloupanou rýži, cereálie a luštěniny. Jak luštěniny, tak ovoce, zelenina jsou významným zdrojem vlákniny. Navíc v sobě mají vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Denně bychom jich měli přijmout okolo 500 g, ideálně v syrovém stavu.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: