Tradiční italská kuchyně: Jak využít prosciutto?

Tradiční italská kuchyně: Jak využít prosciutto?

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Prosciutto neboli sušená vepřová šunka pochází z Itálie a je považována za celosvětově známou pochoutku. Rozeznáváme dva druhy prosciutta, a to cotto neboli šunku vařenou a crudo, což je označení pro šunku syrovou. Italové si ji dopřávají v mnoha podobách snad ke každé večeři a svou cestu si tato delikatesa našla i do kuchyň českých hospodyněk. Jak se ale prosciutto vyrábí a jakými způsoby ji lze využít?

Původ prosciutta

Prosciutto se, jak již bylo výše zmíněno, vyrábí ze sušeného vepřového masa, a to konkrétně z kýty. Ta se očistí, zbaví šlach a přebytečného tuku a následně se nakládá do soli po dobu několika týdnů až měsíců. Po naložení se poté očistí a za různých podmínek se suší. Typů prosciutta však existuje mnohem více a v Itálii nalezneme odlišný postup při výrobě snad na každé farmě zabývající se chovem prasat a výrobou této delikatesy. Historie je však jen jedna a traduje se, že již friulští Keltové věděli, jak maso konzervovat nasolováním a sušením, aby ho pak mohli během svého putování bez obav konzumovat. V dnešní době pak prosciutto nalézá využití v mnoha podobách, a přestože jej nejvíce lidí používá k přípravě předkrmů, přidat se může i do salátů, na pizzu, jako náplň do masa a samozřejmě i do sendvičů. My pro vás níže sepsali tři základní recepty, díky kterým si prosciutto zamilujete.

Rolka z prosciutta a ricotty

Rolky z prosciutta a ricotty patří mezi jeden z nejjednodušších italských předkrmů, který ocení i ti největší gurmáni. Jeho příprava je přitom rychlá a nevyžaduje žádný větší kuchařský um, pouze kvalitní suroviny. Potřebovat budete prosciutto, ricottu a rukolu.

Vezměte plátky prosciutta a doprostřed rozprostřete ricottu s najemno nakrájenou rukolou. Prosciutto zabalte do kulaté rolky a podávejte posypané rukolou.  Nejste-li příznivci rukoly, náplň lze dochutit jinými bylinkami, například bazalkou.

Farfalle panna prosciutto

Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, jehož základem jsou italské těstoviny farfalle, prosciutto, parmezán a smetana.

Těstoviny uvařte do podoby al dente. Mezitím si prosciutto nakrájejte na malé kousky a orestujte ji na másle a olivovém oleji. Následně přilijte smetanu a nechte ji zredukovat. Podle chuti do omáčky nastrouhejte parmezán a poté přidejte uvařené těstoviny. Ty můžete před podáváním posypat petrželkou a zakápnout olivovým olejem.

Sendvič s prosciuttem a rukolou

Sendvič s prosciuttem a rukolou je rychlá svačinka či oběd, který připravíte během pár minut. Vezměte si tmavý toastový chléb, namažte jej hrubozrnnou hořčicí a poté na něj naskládejte šunku, libovolný italský sýr, rukolu a na plátky nakrájené rajče. Následně přikryjte druhý plátek chleba a pokud je to potřeba, upevněte sendvič párátkem.

Kam na kvalitní prosciutto?

Jak v kuchyni využít prosciutto bychom měli. Otázkou ale zůstává, kde koupit tuto kvalitní italskou ingredienci? Doporučit můžeme italskou degustační prodejnu Gran Gusto Food, která se nachází ve Štefánikově ulici v Praze a kde najdete jak tradiční italská vína, tak lahodné sýry, uzeniny, olivové oleje či kávu. Veškeré suroviny si můžete zakoupit pro svou potřebu domů či je zde možné posedět a vše ochutnat na místě. K dispozici je vám profesionální personál, který vám dokáže poradit s výběrem a otevřeno je každý všední den od osmi od rána do devíti do večera.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: